Enklare med sorterande system

Nu är det snart juni och det grävs för fullt ute i sommarstugorna på vissa håll. På marknaden kommer en mängd olika minireningsverk med färgglada och lockande broschyrer. Minireningsverk innehåller varierande mängder teknik och kräver ofta en efterrening för att klara reningen av bakterier. Ofta kan dessa lösningar bli ganska kostnadskrävande då de kräver serviceavtal, fällningskemikalier och el för att fungera. Det finns numera bra lösningar som är betydligt enklare att sköta och med en lägre driftskostnad. Infiltrationer klara ju kraven för normal skyddsnivå men inte markbäddar.

En markbädd kan kompletteras med en urinseparerande toalett och då klarar den normal skyddsnivå En urinseparerande toalett har ett tvådelat fack där urin leds till en särskild tank där det lagras minst en månad för att hygieniseras. Det övriga svartvattnet går till trekammarbrunnen och markbädden.

Om markbädden kompletteras med en vakuumtoalett till sluten tank klarar anläggningen hög skyddsnivå. En modern snålspolande vakuumtoalett spolar inte mer än ca 0,5 liter per spolning och för ett hushåll med två personer blir det inte mer än ca en tömning per år av en tre kubikmeters tank.

Dessa olika sorterande lösningar finns det mer av på Wostmans Ecologi, s hemsida www.wostman.se
Wostman har specialiserat sig på sorterande lösningar som innebär enkelhet, lite teknik, inga konstgjorda tillsatser, god återvinning av näringsämnen och låga driftskostnader.

Kommentarer
Postat av: Johan Lennartsson

Ett sorterande system som intresserar mig är Aquatron. Tänkte kolla om du har nån erfarenhet av det systemet. Har inte hittat så många kommentarer om hur väl separatorn fungerar, det känns avgörande. Funderar på Aquatron - deras fosforfälla - slamavskiljare + "minireningsverk" av typen inkapslad markbädd, (nära huset blir nära dricksvattenbrunn, längre bort blir grundvattnet högt).

2010-10-28 @ 14:13:14
Postat av: Emanuel Nandorf

Jag har inte Aquatron själv men annars har jag mest hört positivt om Aquatron och att den fungerar bra men kräver en viss skötsel av användaren, tömning av kompostbehållare. Fördelen med Aquatron är att du slipper en dyr installation av kemisk fosforfällning som finns i många minireningsverk. Har projekterat en liknande anläggning i Tavelsjö och den godkändes i ett område med Hög skyddsnivå.

2010-10-31 @ 09:41:07
URL: http://avloppstankar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0