Split Box - en hybrid mellan värmepump och avlopp

Tänkte skriva lite om en ny intressant teknik som utvecklas i Sollefteå i Norrland. Produkten kallas Splitbox är en hybrid mellan en enskild avloppsanläggning och en värmepump. Splitbox-villa är ett energi- och miljösystem som utformats för att klara en fastighets total energibehov i kombination med teknik för ventilation, värmeåtervinning och hantering av vatten och avlopp. Frånluft för värmeåtervinning tas så långt som möjligt ut från badrum och kök via avloppsledningarna. I Splitbox villa ingår normalt en värmepump. Återvinning av energi sker även från BDT-vatten. Tillsammans med återvinning av energi från torkprocessen utnyttjas återvinningen energiinnehåll till värmepumpens kalla sida.

Organsikt köksavfall mals ner i en avfallskvarn. WC-avloppet separeras i två fraktioner. Fekalier och det organiska köksavfallet behandlas i en särskild torkprocess med hygienisering. Urin hanteras i en mineraliseringsprocess, där kväve och fosfor reduceras och binds till mer än 90 % i processens torrsubstans.

Under två år har fälttester av två splitbox system installerade i en villa i Sundsvall och i Umeå genomförts. Företaget Split Vision AB www.splitvision.se  planerar att seritillverka anläggningen under hösten 2009. En mycket intressant utveckling där en energi och avlopp förenas i ett gemensamt integrerat system.
Kommentarer
Postat av: arne

Intressanta fakta. Jag håller på att planera ett avlopp för ett mindre hus för permanentboende (1-3 persone, 70 m2). Det lutar åt något urinseparerande och infiltration för gråvatten.3000 liter urin per år låter mycket för 2 personer. 4 liter var per dag? Hmmm... och vi är borta och jobbar under 11 timmar per veckodag.2009-07-05 @ 22:15:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0