Våren är här

Avloppsanläggningen som ligger bakom huset är för många något brunnslock som ligger någonstans på gräsmattan och sen vet man inte riktigt vad som händer sen eller var det mynnar ut någonstans. Nya regler har nu kommit för små avloppsanläggningar från och med 1 Juli 2008 vilket gör att det inte längre är lika enkelt att anlägga avlopp som förr och kraven har ökat på reningen av avloppsvattnet. De nya kraven kräver en mängd olika avloppslösningar för villaägare som inte är anslutna till det kommunala avloppsnätet.


I många områden räcker det inte längre med gamla traditionella infiltrationer eller markbäddar utan kommunen övergår istället till funktionskrav. En avloppsanläggning ska klara hög skyddsnivå eller normal skyddsnivå där krav ställs på 90 % respektive 70 % fosforrening. Det kan då bli aktuellt med t.ex. en fosforfälla efter en markbädd eller ett minireningsverk i ett område med hög skyddsnivå. Ett alternativ är också att ansluta en snålspolande toalett till en sluten tank.


Små avlopp bidrar i högsta grad till övergödningen genom utsläpp av näringsämnen som fosfor och kväve till sjöar, vattendrag och Östersjön. Det är därför viktigt att speciellt gamla avlopp åtgärdas så utsläppen minskar som bidrar till algblomning och fiskdöd m.m.


Många villaägare tycker inte att avlopp är speciellt roligt och det tar ganska mycket tid att planera en avloppsanläggning och välja rätt utrustning och teknik. Det finns en mängd olika produkter och tillverkare att välja på vilket kan göra dig som villaägare frusterad. Viktigt att tänka på vid anläggande en avloppsanläggning är grundvattennivåer, markens kornstorleksfördelning, skyddsavstånd till dricksvattenbrunnar mm.


Nytt för i år är också ROT-avdraget där du kan få 50 % rabatt på arbetet din grävare utför vid anläggning av avloppsanläggningen. Skattereduktionen gäller för reparationer, om- och tillbyggnader, och underhåll av småhus och bostadsrätt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0